δικτυο μεταναστων

Νέα δολοφονία προστίθεται στις επιδόσεις του αστυνομοκρατούμενου κράτους και των πογκρόμ κατά των μεταναστών. Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου, ο Σενεγαλέζος μικροπωλητής Μπαμπακάρ Ντιάε καταδιώκεται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από δημοτικούς αστυνομικούς και δυο μηχανές της ΕΛΑΣ, και σκοτώνεται στην προσπάθεια του να διαφύγει, πέφτοντας από τη γέφυρα του τρένου στις γραμμές του ΗΣΑΠ, στο Θησείο.

Ένας τριανταεννιάχρονος άνθρωπος και πατέρας δύο παιδιών, έπεσε θύμα πάνω στον αγώνα για ένα τιποτένιο μεροκάματο. Θύμα στο βωμό της αλόγιστης αστυνομοκρατίας και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, στα πλαίσια του φονικού προγράμματος, με το ξεδιάντροπο όνομα Ξένιος Δίας. Ο θάνατός του είναι το τελευταίο σε μια σειρά εγκλημάτων, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, του Πακιστανού Sahzat Luqman λίγες μέρες πριν, τα ξημερώματα της 17 Ιανουαρίου 2012, μπροστά σε αυτόπτες μάρτυρες, από έναν άνεργο και έναν νέο πυροσβέστη, θιασώτη της ΧΑ,

·      Κυβέρνηση, Δήμος και Ναζί δουλεύουνε μαζί. Ως πότε;

·     Καταγγέλλουμε τη δημοτική αστυνομία που, καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της, συμμετέχει  μαζί με την ΕΛΑΣ σε καταδιώξεις και πογκρόμ μεταναστών.

·    Καταδικάζουμε τη σύμπραξη κυβέρνησης, Δήμου και χρυσαυγιτών στη βία και την καταστολή στο κέντρο της πόλης.

·     Ζητάμε τη διασφάλιση της ζωής ξένων και ντόπιων, προτού φτάσει σε αδιέξοδο και πηδήξει από τη γέφυρα στο κενό, ολόκληρη η κοινωνία.

·   Αλλιώς, απ’ τη γέφυρα του Θησείου θα ‘χει πέσει μαζί με τον σκοτωμένο συνάνθρωποστο κενό κι η ανθρωπιά μας.

Φτάνει πια. Να σταματήσουν ΤΩΡΑ οι δολοφονίες μεταναστών.

 

ΑΘΗΝΑ 05/02/2013

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Την περασμένη Παρασκευή ο μετανάστης μικροπωλητής Μπαμπακάρ Ντιάε σκοτώνεται στις γραμμές του Ηλεκτρικού στο Θησείο, ύστερα από καταδίωξη δημοτικών αστυνομικών. Επειδή θεωρούμε ότι ο θάνατος του Νιάε μόνο τυχαίος δεν είναι, επειδή η αντιμετανατευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι μια μηχανή θανάτου, επειδή ο Δήμος Αθηναίων κυνηγάει ανηλεώς τους μετανάστες μικροπωλητές που προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο, και πάνω απ’ όλα επειδή το αίμα δεν είναι νερό, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Φλεβάρη στις 6:οομμ μπροστά στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο.


Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Ανοιχτή Πόλη

AntiNaziZone- YRE

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό

Κυριακάτικο Σχολείο Μετανστών

Νεολαία Συνασπισμού

Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

    Η σημερινή άγρια (θανάσιμη) δολοφονία του 27 χρoνου Σέρνταρ Γιακοίμπι πακιστανού μετανάστη, στα Πετράλωνα, από δυο έλληνες ρατσιστές των ακροδεξιών συμμοριών, προστίθεται στα μακρά λίστα των αντιστοίχων περιστατικών της ανενόχλητης τυφλής φασιστικής βίας. Το γεγονός ότι ο ένας εκ των δυο δολοφόνων υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία μας, διότι αποδεικνύει την σκληρή αλήθεια ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων δεν περιορίζονται μονό στις χρυσαυγήτικες συμμορίες αλλά μπορούν να προέρχονται και από τα όργανα τις ίδιας της πολιτείας. Κάπως έτσι δικαιολογείται η ανοχή, η συγκάλυψη αλλά και πολλές φορές η συμμετοχή των αρχών στα περιστατικά αυτά. Η μημονιακή κυβέρνηση του Σαμαρά και του Δένδια, με την βαθιά ακροδεξιά αντίληψη δεν στοχοποιεί μόνο καταλήψεις και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους για την πολιτική σκοπιμότητα αλλά είναι ικανή να αδιαφορήσει και να συγκαλύψει δολοφονίες σαν κι αυτή για μερικούς ακροδεξιούς ψήφους.

 

    Όταν ο κοινωνικός ρατσισμός συναντάται με τον κρατικό ρατσισμό και το φασιστικό μίσος βρίσκει θεσμική νομιμοποίηση, τότε η βία κατά των αδύναμων και διαφορετικών γίνεται κανόνας και καθημερινή πραγματικότητα. Τα εγκλήματα θα συνεχιστούν, και τους μετανάστες θα διαδεχτούν οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και αναρχικούς. Καιρός λοιπόν να τους σταματήσουμε!

 

· Ο φασισμός δεν θα περάσει

· Τιμωρία των δυο δραστών της σημερινής δολοφονίας του μετανάστη στα Πετράλωνα καθώς και όλων των θητών των ρατσιστικών επιθέσεων

 

 

Όλοι/ες σήμερα στις 6μ.μ. στην συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη στα Άνω Πετράλωνα για την δολοφονία μετανάστη τα ξημερώματα στην περιοχή. Η συγκέντρωση θα πάει στο σημείο της δολοφονίας, Τριών Ιεραρχών στο ύψος του Νο 60 και Φυλασίων

 

Επίσης καλούμε στην διαδήλωση του Σαββάτου στις 2μ.μ. στην Ομόνοια  για συμμέτοχη στη πανευρωπαϊκή ημέρα «Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική»

 

Αθήνα 17/01/13

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/1 σύσκεψη φορέων και ατόμων για την αντιμετώπιση της νέας διάταξης που εμφανίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με την οποία «μη μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, προερχόμενοι από Ευρωπαϊκή Ένωση ή Τρίτες χώρες», θα πληρώνουν διπλά νοσηλεία στα ελληνικά νοσοκομεία. Προφανώς αυτό φωτογραφίζει τουρίστες και παράνομους μετανάστες και
μετανάστριες. Ειδικότερα η ενημέρωση μας ήρθε από κρατικό Μαιευτήριο στα τέλη Νοεμβρίου 2012. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν μέλη της Ομάδας Δικηγόρων Αλληλέγγυων σε πρόσφυγες και μετανάστες, η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ομάδα Γυναίκες ενάντια στο Χρέος και τα μέτρα Λιτότητας, το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών και άτομα. Συζητήθηκε η ανάγκη προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την προσβολή της διάταξης, με βάση τους νόμους και συνθήκες περί διακρίσεων. Συζητήθηκε επίσης η πιθανότητα προσφυγής στο Συνήγορο του Πολίτη. Ακόμα, θα δημιουργηθεί ολιγομελής επιτροπή από την αρχική ομάδα μας η οποία θα καλέσει και βουλευτές, βουλεύτριες, για να ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Υγείας με σκοπό να διαμαρτυρηθεί απευθείας σε αυτόν. Ήδη ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζεται προσφυγή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στο ελληνικό κοινοβούλιο έχει γίνει ερώτηση από την Μαρία Μπόλαρη, και αναμένεται η απάντηση. Στη συνέχεια συζητήθηκε ότι με την ευκαιρία αυτού του απαράδεκτου νόμου, χρειάζεται να ξεκινήσει μια καμπάνια για τους ανασφάλιστους και ανασφάλιστες υγείας στη χώρα μας, που αριθμούν εκατομμύρια.

 

Ορίστηκε σύσκεψη φορέων για την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, 6 μ.μ., στην αίθουσα των Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136 Θησείο, 1ος όροφος.


Στη σύσκεψη θα κληθούν σωματεία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δομές αλληλέγγυας παροχής υγείας, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σωματεία εργαζομένων, οργανώσεις μεταναστών και ομάδες και οργανώσεις γενικότερα, καθώς και πολιτικοί φορείς.

 

Η προσωρινή Επιτροπή

Η εκτίναξη της ΧΑ από το 0,11% που έλαβε ως ποσοστό το 1994 όταν κατέβηκε για 1η φορά στις ευρωεκλογές λαμβάνοντας 7.242 ψήφους στο 6,92% με 425.990 ψήφους που της επέτρεψε να εκλέξει 18 βουλευτές - και ήδη η αύξηση της επιρροής της που αγγίζει διψήφιο νούμερο σύμφωνα με της δημοσκοπήσεις -, μπορεί να ερμηνευθεί μόνο αν εξετάσουμε της πολιτικές που εφαρμόσθηκαν την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία και οδήγησαν στην εμπέδωση από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της ναζιστικής πλατφόρμας της. Ο ξενοφοβικός και ρατσιστικός λόγος και οι αντίστοιχες πρακτικές των κομμάτων εξουσίας, περί της «επικινδυνότητας των ξένων» (και όχι μόνο), διαμόρφωσαν ένα ιδεολογικό υπόστρωμα με αποτέλεσμα να βρουν πρόσφορο έδαφος οι νεοναζιστικές ιδέες της Χ.Α .Τα δύο ιστορικά μεγάλα κόμματα ενσωμάτωσαν μέρος του ξενοφοβικού οπλοστασίου στον λόγο και στα έργα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια."

της Έφης Τελλή, μέλος του «Δικτύου για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα»

1) Χρυσή Αυγή: Αύξηση της επιρροής της στην ελληνική κοινωνία. Αιτίες:

Μέσα από τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ νομιμοποιήθηκε και εμπεδώθηκε στην ελληνική κοινωνία ο εθνικισμός, ο ρατσιστικός λόγος και ο λαϊκισμός. Ο ελληνοκεντρισμός αποτέλεσε θεμελιώδες ιδεολόγημα αυτοπροσδιορισμού της νεοελληνικής κοινωνίας ( υπεράσπιση της χώρας και του λαού από τους ξένους κλπ). Ο ελληνοκεντρισμός -εθνικισμός δεν αμφισβητήθηκε ουσιαστικά ούτε στην μεταπολίτευση, ούτε με την ένταξη στο υπερεθνικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης που μας έκανε κοινωνούς του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ελληνοκεντρισμός- εθνικισμός που διέπει την ελληνική κοινωνία, εκδηλώνεται είτε ως προγονολατρεία (εμείς δώσαμε τα φώτα σε όλο τον κόσμο) είτε ως αναγνώριση της «ηρωικότητας» του ελληνικού έθνους (αποτινάξαμε τον τούρκικο ζυγό έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς), είτε ως αναγνώριση της ανωτερότητας του ελληνικού έθνους και πολιτισμού ειδικά σε σχέση με τους γείτονες μας και συνακόλουθα υπάρχει έλλειψη ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου στο κυρίαρχο ιδεολόγημα που συμπυκνώνεται στα λαϊκίστικα ρατσιστικά συνθήματα «για την Ελλάδα» ή «δεν θα γίνεις έλληνας ποτέ». Η σύμφυση κράτους και εκκλησίας και η ανορθόδοξη ταύτιση «ελληνισμού» και «ορθοδοξίας», συνέβαλε τα μέγιστα στην εμπέδωση του εθνικισμού-ελληνοκεντρισμού. Η εθνική ομογενοποίηση που χτίστηκε πάνω στην ταφόπλακα των λοιπών εθνοτήτων που ζούσαν στην ελληνική επικράτεια και ολοκληρώθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, δείχνει να «απειλείται» από την αθρόα εισδοχή μεταναστών από τη δεκαετία του 1990 και εντεύθεν, γεγονός που προκαλεί δυσανεξία στον «εθνικά» υπερήφανο ελληνικό λαό.

Της Όλγας Λαφαζάνης μέλος

του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Αναδημοσιεύση απο τα ΕΝΘΕΜΑΤΑ

Με αυξανόμενη ένταση διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια η δημόσια συζήτηση για την θεωρούμενη ως μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών/ριων που επιχειρούν να μπουν στη χώρα χωρίς χαρτιά. Δεν είναι όμως τόσο το ερώτημα καθαυτό που έχει σημασία («πόσοι;»), όσο το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθεται αλλά και οι τρόποι με τους οποίους απαντιέται.

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τον αριθμό των μεταναστών χωρίς χαρτιά που φτάνουν ή ζουν στην Ελλάδα. Στη δημόσια συζήτηση χρησιμοποιείται συνήθως ο αριθμός των «Συλληφθέντων Λαθρομεταναστών από Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές» που δημοσιεύει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Τα στοιχεία αυτά, όμως, είναι στην καλύτερη περίπτωση ενδεικτικά, καθώς ο αριθμός των συλλήψεων μπορεί να υπερεκτιμά ή να υποτιμά τον αριθμό όσων πέρασαν τα σύνορα. Η υποεκτίμηση οφείλεται κυρίως στο ότι κάποιοι μετανάστες δεν συλλαμβάνονται κατά την είσοδό τους. Η υπερεκτίμηση, από την άλλη, οφείλεται στο ότι, καθώς τα νούμερα αυτά δίνουν αριθμό συλλήψεων στην επικράτεια, ο ίδιος μετανάστης είναι πιθανόν  να έχει συλληφθεί παραπάνω από μια φορά (είτε προσπαθώντας να περάσει τα σύνορα είτε στο εσωτερικό της χώρας). Ίσως, όμως, η ανακρίβεια των στοιχείων να οφείλεται περισσότερο στο ότι ο αριθμός των συλλήψεων εξαρτάται άμεσα από τις εκάστοτε πολιτικές προτεραιότητες των κυβερνήσεων και άρα αντίστοιχα από τις οδηγίες και τους πόρους που διατίθενται για τις συλλήψεις μεταναστών. Για παράδειγμα, οι μαζικές συλλήψεις του «Ξένιου Δία» θα προστεθούν στο συνολικό αριθμό ετησίων συλλήψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση της εισόδου μεταναστών στη χώρα, καθώς τμήμα των συλληφθέντων είναι μετανάστες που μπήκαν πριν από χρόνια χωρίς χαρτιά, οι οποίοι έχουν πιθανόν ξαναμετρηθεί και ως συλληφθέντες προηγούμενων χρόνων.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ/ΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ!

Όπως κάθε χρόνο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία μας στην Τσαμαδού 13 - τηλ. 210 3813928, (5-8.00 μ.μ.) - Νασίμ.

Επίσης στα κεντρικά βιβλιοπωλεία και εκτός Αθήνας από τις διάφορες ομάδες αλληλεγγύης...

Κάνει 8 ευρώ - 10 στα βιβλιοπωλεία,
και είναι μια σημαντική ενίσχυση της δράσης μας...


Από το 1999, το Ημερολόγιο-ατζέντα του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών συνοδεύει τα ταξίδια μας στους χρόνους της ζωής μας. Επιχειρώντας να συνδυάσει τη χρηστικότητα της ατζέντας με την υψηλή αισθητική ενός λευκώματος και το περιεχόμενο μιας πολιτικής μπροσούρας, το Ημερολόγιο έχει πια πιστούς οπαδούς, οι οποίοι δεν περιορίζονται σε αυτούς που θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά το Δίκτυο.

   Το Ημερολόγιο του 2013 είναι αφιερωμένο στην αλληλεγγύη. Aπό την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ένας ολόκληρος γαλαξίας δικτύων και δομών έμπρακτης αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, δίκτυα δωρεάν διανομής τροφίμων, κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογικές κουζίνες και απευθείας ανταλλαγή προϊόντων, υποστηρικτικά μαθήματα, τράπεζες χρόνου, τοπικά νομίσματα, μορφές αλληλέγγυας συνεργατικής οικονομίας, δομές νομικής στήριξης, συλλογικότητες ανυπακοής στα χαράτσια κ.λπ.) πραγματοποιεί ένα συγκλονιστικό αγώνα ενάντια στην «πείνα και τη σκλαβιά» των καιρών μας, για να θυμηθούμε τον ύμνο του ΕΑΜ.

   Στη δημιουργία αυτού του κινηματικού γαλαξία, εκτός από την έξαρση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, σημαντικό ρόλο παίζει η διάθεση πολλών ανθρώπων (όχι μόνο αριστερών) να δράσουν συγκεκριμένα, να ενώσουν την κοινωνική προσφορά με την πολιτική διεκδίκηση, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.
 

Μια συζήτηση σχετικά με την αιγυπτιακή επανάσταση και τις διαφορές που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο πριν και μετά την επανάσταση.
Ομιλητής: TAREK TARAHONY
Μετάφραση στα ελληνικά: AHMED MUSTAFA
Προβολή βίντεο για την αιγυπτιακή επανάσταση στα αραβικά και στα ελληνικά
 
Σάββατο 15/12/12 και ώρα 19.00
Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο | Τσαμαδού 13-15, Εξάρχειαα