όχι στη Frontex 0

Tη βαθιά τους ανησυχία για «τα σχεδιαζόμενα hotspot, χώρους κλειστούς χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, και τις αλλεπάλληλες επιθετικές κινήσεις κατά των εθελοντών, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα της Frontex» εκφράζει ένα ευρύ φάσμα κατοίκων της Χίου με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα

Όπως αναφέρεται:

  • Στη Χίο, όπως και σε άλλα νησιά, το κίνημα αλληλεγγύης έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εκατοντάδες εθελοντές που έδρασαν με ανθρωπιά, ευαισθησία κι ανιδιοτέλεια έγιναν παράδειγμα αλληλεγγύης στους διωγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια.
  • Ωστόσο, γινόμαστε πλέον μάρτυρες μιας δραματικής αλλαγής σε όσα συμβαίνουν στα νησιά μας: Τα σχεδιαζόμενα hotspot, χώροι κλειστοί χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, και οι αλλεπάλληλες επιθετικές κινήσεις κατά των εθελοντών, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα της Frontex, προκαλούν βαθιά ανησυχία.
  • Η FRONTEX, δίχως καμιά απολύτως νομιμοποίηση, ενεργεί ως υπερεθνική δύναμη αστυνόμευσης σε θάλασσα αλλά και σε ξηρά.  Υπαγορεύει συλλήψεις, περιορίζει τη δράση των αλληλέγγυων, απαγορεύει την πρόσβαση στις παραλίες μας, ζητά ελέγχους σε Έλληνες και ξένους εθελοντές με διάφορα έωλα προσχήματα.
  • Ο στόχος είναι σαφής: να ανακοπεί το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αποθαρρυνθεί το ανεξάρτητο τοπικό κίνημα εθελοντισμού. Να μην υπάρχουν μάρτυρες αλληλέγγυοι σε όσα σχεδιάζονται (hot spots, στρατόπεδα εγκλεισμού,  παράνομες παρεμβάσεις – επαναπροωθήσεις).  Να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα, σπρώχνοντας τους απελπισμένους σε ακόμα πιο επικίνδυνες διόδους.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες γιατί αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και υιοθετεί απαράδεκτους σχεδιασμούς.  Θεωρούμε πάντως την ελληνική κυβέρνηση ως την βασική υπεύθυνη για την υποταγή και συμμόρφωση σε όσα διατάσσουν οι υπερεθνικοί χωροφύλακες. Το κίνημα αλληλεγγύης, που στήριξε κι εξακολουθεί να στηρίζει τους κατατρεγμένους που φτάνουν στα νησιά μας, μπορεί και επιβάλλεται να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιούνται.

Ναι στην Αλληλεγγύη / Όχι στη FRONTEX