ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, 18-21 ΜΑΡΤΗ 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΦΡΟΥΡΙΟ

της φτώχειας, των πολέμων, του κράτους έκτακτης ανάγκης

 

Παρασκευή 18 Μάρτη 

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)

• 5 - 7 μ.μ. Εργαστήρια

• 7 μ.μ. - 10 μ.μ.: Εκδήλωση με θέμα: «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες - μετανάστες, Αντίσταση στην Ευρώπη - Φρούριο»(Συμμετέχουν διεθνείς ακτιβιστές, πρόσφυγες και μετανάστες - τριες, αλληλέγγυοι από νησιά, συνδικαλιστές, στρατευμένοι, εκπρόσωποι LGBT κινημάτων και τοπικών φορέων)

• 10 μ.μ.: Συναυλία ενίσχυσης ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νησιά(Συμμετέχουν: Φοίβος Δεληβοριάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Ζερβουδάκης, Pink Tak, Encardia, Mr Ηighway Band, Παντελης ΜΚ, Τζιριμπαντ και μεταναστευτικά συγκροτήματα)

 

Σάββατο 19 Μάρτη

Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, πλατεία Βικτωρίας, 2 μ.μ.

(με χάπενινγκ και δρώμενα) και πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.

Δευτέρα 21 Μάρτη

εκδηλώσεις και δράσεις σε σχολεία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που οργανώνουν η Αφγανική και η Κουρδική Κοινότητα, για τo NEWROZ.

Από τις 18 ως τις 21 Μάρτη 2016, ενώνουμε τη φωνή μας με τις διεθνείς κινητοποιήσεις ενάντια στο ρατσισμό. Καλούμε όλους και όλες, να αντισταθούμε στις πολιτικές της Ευρώπης - Φρούριο που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, κινητοποιεί εναντίον τους μέχρι και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και συκοφαντεί συλλήβδην τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «τρομοκράτες» για να συγκάλυψει το πραγματικό προβλήμα: την πολιτική «αποτροπής των ροών» με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο και τη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Η έκφραση της θλίψης κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα όταν ανασύρονται πτώματα μικρών παιδιών στο Φαρμακονήσι, ή όταν ανακαλύπτονται σωροί ανθρώπων σε προχωρημένη σήψη στα βράχια της Λέσβου δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης. Όποιες και αν ήταν ή υποτίθεται πως είναι οι προθέσεις, το αποτέλεσμα μετράει.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και διανομή των προσφύγων εφαρμόζουν απαγόρευση ασφαλούς και απρόσκοπτης εισόδου των προσφύγων. Η «φύλαξη» των συνόρων της Ελλαδας για την αποτροπή των προσφύγων, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της Frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., ενώ το ΝΑΤΟ συμμετέχει πλέον στη φύλαξη με την αποστολή πλοίων στο Αιγαίο ύστερα από συμφωνία EE-Τουρκίας-Ελλάδας. Την επιχείρηση συγκράτησης των ροών εκτός των χωρών της κεντρικής Ευρώπης συμπληρώνουν οι φράκτες που υψώνονται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, η απόφαση της Αυστρίας για να στείλει στρατό και αστυνομία στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν. Η αντιμετώπιση των προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της Ευρώπης καθορίζεται με κριτήρια εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας.

Οι αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, του μαρκαρίσματος των πορτών των προσφύγων στη Βρετανία, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία συνιστούν μια νέα αντιδημοκρατική στροφή στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που πα ραπέμπει σε άλλες εποχές. Οι ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας συμπληρώνονται από τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων στους πρόσφυγες σε μια σειρά χώρες.

Η κυβέρνηση της Ελλάδαςείναι συνυπεύθυνη με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για τις εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο με τη διατήρηση του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο και τη μη διασφάλιση ασφαλών περασμάτων. Τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης με παραχώρηση πλοίων του πολεμικού Ναυτικού στη δίωξη μεταναστών από τον πρώην ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, επικαιροποιεί ο νυν ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ προτείνοντας «η Ελλάδα να παρέχει πληροφορίες από θερμικές κάμερες και ραντάρ των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για το πότε ξεκινούν βάρκες με πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια». Σήμερα οι πολιτικές της «αποτροπής» συμπληρώνονται με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως της Κορίνθου, τη δημιουργία των hot spot ως κέντρων κράτησης στα νησιά και νέων στρατοπέδων στη Σίνδο και στο Σχιστό, την κατηγοριοποίηση προσφύγων και μεταναστών σε «καλούς» και «κακούς» (που απελαύνονται) και την επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος με συλλήψεις μελών ομάδων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στα νησιά από τη FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ.

Όμως παρ' όλα αυτά, οι εκβιασμοί της ΕΕ κλιμακώνονται:Μετά το γνωστό «ή εφαρμόζετε μνημόνιο ή σας πετάμε έξω από το ευρώ» το νέο ΤΙΝΑ είναι: «Σταματήστε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και αν περάσουν κρατείστε τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλιώς θα σας βγάλουμε από την συνθήκη Σένγκεν και δεν θα σας διευκολύνουμε στο χρέος». Η κοινωνία της αλληλεγγύης και της αντίστασης απαντά: Οι ζωές των ανθρώπων είναι πάνω από τη Σέγκεν και τις αντιδραστικές συμφωνίες της Ευρώπης - Φρούριο. Η αποδοχή αυτού του εκβιασμού από την Ελλάδα, σημαίνει επιδείνωση των υπαρχόντων τραγικών καταστάσεων: πολλαπλάσιοι θάνατοι στο Αιγαίο και μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών». Διευκολύνεται η νεκρανάσταση των βρυκολάκων του ναζισμού - της Χρυσής Αυγής - που τελευταία επιχειρούν να ξεφύγουν από το περιθώριο του εδωλίου της εγκληματικής συμμορίας στήνοντας φιέστες μίσους όπως στις 30 Γενάρη και ενεργοποιώντας δήθεν «επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων» όπως στον Πειραιά. Εντείνονται η στρατιωτικοποίηση των συνόρων και τα «μέτρα ασφάλειας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πρόσφυγες, αλλά και για την αυταρχοποίηση ενός καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» που τείνει να επιβληθεί στην Ελλάδα με την κρίση και τα μνημόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους η μόνη διέξοδος είναι η χωρίς όρους αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αντίσταση στις πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, του πολέμου, της φτώχειας, του κράτους έκτακτης ανάγκης.

 

• Αγωνιζόμαστε για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης, άμεσης χορήγησης ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες σε όποια χώρα της ΕΕ το επιθυμούν.

• Για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες με κατάργηση των δολοφονικών φραχτών όπως του Έβρου.

• Για νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

• Για την δημιουργία ανθρώπινων δομών φιλοξενίας με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και την

πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες.

• Για την παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές. Για να

φύγει τώρα ο στόλος του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

• Για την ανατροπή του μνημονιακού αδιέξοδου της φτώχειας, της ανεργίας και της έντασης της καταστολής, που πλήττει όλους μας.

 

Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών, των «αυτοαπασχολούμενων» και των εργαζόμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι», όλων όσων αυτές της μέρες παλεύουν για να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση.

 

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ, LGBTQ OΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

 

Στο τετραήμερο 18-21 Μάρτη, καλούν:

Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Νιγηριανές γυναίκες, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Eλληνοκουρδικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας, Αφγανική Κοινότητα, Μαροκινή Κοινότητα, Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Συλλογος Mama Na Mwana, Oμοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα, Κοινότητα Ζιμπάμπουε, ΚΑΣΑΠΙ ΕΛΛΑΣ (ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ), Ο άλλος άνθρωπος Σαλαμίνα (Κοινωνική Κουζίνα), Τα μπαλόνια της αγάπης, Αλληλεγγύη Κως - Kos Solidarity, Unima Hellas: Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνα - Πειραιά, Antinazi zone - YRE, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και Προσφύγων Αθήνας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος, Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», Ομάδα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας στην Εκπαίδευση, Κίνηση Πολιτών Νίκαιας - Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα», Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων - Κολωνού - Ακαδημίας Πλάτωνος, Λαϊκή Συνέλευση Ν.Σμύρνης, ΑΡΕΝ, School Resist, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων, ΟΛΜΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΕΝΕΝ, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Stanley», Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, META