Τη Τέταρτη 9 Δεκεμβρίου οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας πραγματοποίησαν σκούπα εναντίον αποκλεισμένων προσφύγων στην Ειδομένη. Εκατοντάδες οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες που δεν μπορούσαν να περάσουν τα ελληνο - μακεδονικά σύνορα, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την βόρεια Ευρώπη, με βία και καταστολή μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, ενώ στην αρχή και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης- σκούπα προσήχθησαν δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι ακτιβιστές που ήταν παρόντες.  

Η μεταναστευτική πολιτική του ελληνικού κράτους, με το πρόσχημα του ανθρωπισμού,στην ουσία εξακολουθεί να βασίζεται στις πρακτικές "σκούπας" και στις λογικές του αποκλεισμού. Ενώ έχει υπογράψει και έχει συμφωνήσει με όλα τα μέτρα της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών αποδέχεται μαζί με την Τουρκία να κάνει τη βρόμικη δουλειά της ΕΕ.        

Η ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ο άκρως ρατσιστικός, απάνθρωπος και παράνομος διαχωρισμός των προσφύγων βάση της καταγωγής τους, τα στρατιωτικοποιημένα κλειστά σύνορα με φράχτες, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις καταργούν διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων, αναιρούν δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα στο άσυλο, δολοφονούν πρόσφυγες στα περάσματα και προφανώς σπρώχνουν τους κυνηγημένους πρόσφυγες και μετανάστες στους διακινητές.

·         Ενάντια στα κλειστά σύνορα, στους φράχτες, στις απελάσεις και τους διαχωρισμούς των hotspots, διεκδικούμε ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

·         Ενάντια στις σκούπες, την καταστολή, τη γκετοποίηση, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το ρατσιστικό μίσος, διεκδικούμε άσυλο, στέγη, περίθαλψη για τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.  

 

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

 

Σημείωση. Το βράδυ της Τετάρτης, την ώρα που έφταναν τα πρώτα πούλμαν με πρόσφυγες από την Ειδομένη, μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών βρεθήκαμε έξω από το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο για να δούμε τις συνθήκες στο χώρο «φιλοξενίας» και να καταγράψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων. Η πρόσβασή μας στο χώρο και στους πρόσφυγες που βρίσκονταν μέσα, επικαλούμενοι οι αρμόδιοοι του χώρου «μια πολιτική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης», δεν επιτράπηκε. Καταγγέλλουμε τις πολιτικές και πρακτικές απαγόρευσης και τον αποκλεισμό των αντιρατσιστικών και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων από τους χώρους όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και διεκδικούμε την ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση σε αυτούς, αλλά κυρίως την ελευθερία κίνησης αυτών των ανθρώπων.