Όταν τα ρόπαλα και τα μαχαίρια δεν ήταν αρκετά, μέλη της Χρυσής Αυγής, που πραγματοποιούσαν επιθέσεις εναντίον μεταναστών, δεν δίσταζαν να μετατρέψουν ακόμη και σκυλιά σε φονικά όπλα. Εκθέσεις, καταγραφές και μαρτυρίες αναφέρουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις «περιπολιών», οι άνδρες με τα μαύρα μπλουζάκια είχαν στο πλευρό τους σκυλιά για εκφοβισμό, με την πιο αναγνωρίσιμη ράτσα να αντιστοιχεί στα πίτμπουλ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δράστες, αφού ξυλοκοπούσαν το θύμα, άφηναν τα σκυλιά ελεύθερα για να επιτεθούν. Η ακραία βία που υφίσταντο οι μετανάστες πολλές φορές είχε θεατές που δεν έκαναν τίποτα.

Τα πίτμπουλ έχουν συνδεθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα με τους νεοναζί. Στο facebook, σι προσωπικές σελίδες ατόμων που πρόσκεινται φιλικά στη Χρυσή Αυγή ή δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι μέλη της κατακλύζονται από φωτογραφίες σκυλιών αυτής της ράτσας, ενώ εκτός από τις… κλασικές μαύρες μπλούζες με τα ναζιστικά σύμβολα είναι και όσα έχουν το σήμα «Pit Bull», με τα οποία δεν διστάζουν να φωτογραφίζονται.

Σε επικοινωνία που είχε ο «ΤτΚ» με εκπαιδευτές, σκύλων, οι περισσότεροι θέλησαν να κρατήσουν αποστάσεις, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που εκπαιδεύεται ένα σκυλί δεν κάνει δολοφόνο το ζώο αλλά τον εκπαιδευτή του. Σύμφωνα με τον Γιώργο Δαλακάκη, «τα σκυλιά έχουν ανάγκη από κοινωνικοποίηση. Εάν τα κακομεταχειρίζεσαι και τα εξαγριώνεις, είναι πολύ πιθανό να έχουν επιθετικές τάσεις».

Σημάδια

Η πακιστανική κοινότητα έχει γίνει μάρτυρας πολλών επιθέσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έφτασαν ποτέ στην Ελληνική Αστυνομία. Όπως επισημαίνει στον «ΤτΚ» ο πρόεδρός της, Τζαβέντ Ασλάμ, θυμάται τουλάχιστον 6-7 επιθέσεις εναντίον συμπατριωτών του, οι οποίοι έφεραν σημάδια από δαγκωματιές.

«Τα περισσότερα περιστατικά συνέβησαν στην Πλατεία Αττικής. Έκαναν επιθέσεις εναντίον Πακιστανών και αφού τους χτυπούσαν και τους έφτυναν, αμολούσαν τα σκυλιά για να τους δαγκώσουν. Όταν τους έλεγα να πάνε στην Αστυνομία, μου απαντούσαν ότι εκεί θα πάθουν χειρότερα. Ένας συμπατριώτης μου που πήγε, δεν τον άφησαν να καταγγείλει την επίθεση», λέει χαρακτηριστικά.

Η μέθοδος

Οι «πολιτοφύλακες» της Χρυσής Αυγής οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ενός το πολύ δύο μεταναστών, κατά κανόνα ανδρών. Δρουν κυρίως τις βραδινές ώρες, όπου πεζή ή σε μηχανές περικυκλώνουν τα θύματά τους και τους επιτίθενται. Κοντά υπάρχουν κι άλλα μέλη που παρατηρούν τις βιαιότητες, ενώ έχει καταγραφεί περίπτωση όπου οι αλλοδαποί αντιστάθηκαν με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση και από τις «ενισχύσεις».

Οι δράστες συνηθίζουν να «παίζουν» με τα θύματά τους. Τα προσεγγίζουν, ρωτούν για την καταγωγή τους και ζητούν τα χαρτιά τους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις γροθιές τους και αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια ή κατσαβίδια, τα χτυπούν ωσότου μείνουν αναίσθητα στο δρόμο. Στόχος τους είναι να καταφέρουν πληγές, κυρίως στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν n αυτοπεποίθηση με την οποία πραγματοποιούν τις «εφόδους» και n σιγουριά ότι δεν θα συλληφθούν, ούτε θα τους εμποδίσει κάποιος από τους μάρτυρες. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι επιθέσεις καταγράφονται στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Πλατεία Αττικής και την περιοχή από την οδό Αχαρνών μέχρι την Αγίου Μελετίου.

9 Ιανουαρίου 2012

Λίγο μετά τις 20:30, ένας 33χρονος αιτών άσυλο από την Γκάνα δέχτηκε βίαιη επίθεση κοντά στο σταθμό μετρό της Αττικής. Ομάδα περίπου 10 νεαρών Ελλήνων που φορούσαν μαύρα ρούχα και είχαν μαζί τους τρία σκυλιά τον ρώτησαν από πού είναι και μετά άρχισαν να τον χτυπούν, ενώ του έκλεψαν το πορτοφόλι με τα χρήματα που είχε για to ενοίκιο της κατοικίας του.

26 Μαΐου 2012

Στην οδό Αχαρνών, στις 23,00, ένας29χρονος από το Μπανγκλαντές που έχει ζητήσει άσυλο δέχτηκε επίθεση από πέντε Έλληνες που είχαν μαζί τους ένα πίτμπουλ. Τον απείλησαν με μαχαίρι και τον χτύπησαν με κλαμπ, προκαλώντας του μώλωπες στην πλάτη, στο στέρνο και τα πλευρά και προβλήματα στον αυχένα.

6 Ιουνίου 2012

Στο σταθμό μετρό της Αττικής, στις 23.00, ένας 27χρόνος Μαροκινός δέχτηκε επίθεση από τέσσερις Έλληνες που είχαν μαζί τους δύο πίτμπουλ. Στον ψέκασαν στo πρόσωπο, τον έδειραν και άφησαν τους σκύλους να τον δαγκώσουν. To θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

12 Οκτωβρίου 2012

Αιγυπτιακής καταγωγής φοιτητής 21 ετών. με Ελληνική Ιθαγένεια, αποβιβαζόταν στις 21.30 από το τρόλεϊ στην Πλατεία Αμερικής και δέχτηκε επίθεση από δυο Έλληνες με πίτμπουλ. Τον χτύπησαν με κατσαβίδι στο πρόσωπο και κατόπιν στο κεφάλι, εξαπολύοντας ρατσιστικές ύβρεις. Όταν έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος «αμόλησαν* προς το μέρος του τα σκυλιά. Σε μικρή απόσταση παρακολουθούσαν άλλοι τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες της ίδιας ομάδας, επίσης με σκύλους. Οι δράστες φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής. To θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν όχι έχασε μέρος της όρασής του από το αριστερό μάτι.

19 Οκτωβρίου 2012

Στον Άγιο Παντελεήμονα ένας 27χρονος Ιρακινός με ένα φίλο του δέχτηκαν επίθεση από ομάδα Ελλήνων και Αλβανών, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες με σκυλιά. Τους χτύπησαν με λοστούς και προκάλεσαν στον Ιρακινό τραύματα στα ζυγωματικά, τα χείλη και τα πλευρά. Στην Αχαρνών, στις 23.00. ένας 27χρονος Ιρανός με ένα φίλο του δέχτηκαν επίθεση με λοστούς από πέντε άτομα, εκ των οποίων οι δύο ήταν γυναίκες που είχαν μαζί τους ένα σκύλο, Οι δύο αλλοδαποί αμύνθηκαν και οι δράστες κάλεσαν ενισχύσεις. Ήρθαν άλλα 20 άτομα με μαύρες μπλούζες και τους χτύπησαν άγρια. Ο 27χρόνος υπέστη βλάβη στην ακοή και αγκύλωση σε δύο δάχτυλα.

Αναδημοσίευση άρθρου της Ελπίδας Οικονομίδη από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής