Ξεκίνησαν και φέτος τα μαθήματα ελληνικών σε ενήλικους μετανάστες και πρόσφυγες στα Πίσω Θρανία.

Τα Πίσω Θρανία συγκροτήθηκαν το φθινόπωρο του 1999 στο πλαίσιο του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών ως μια πρωτοβουλία έμπρακτης αλληλεγγύης σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Στόχος της ομάδας είναι η δωρεάν παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, η ενημέρωση και βοήθεια των οικογενειών των μεταναστριών και μεταναστών σε θέματα που αφορούν τη φοίτηση των παιδιών τους στο ελληνικό σχολείο και, τελικά, η θεμελίωση της έμπρακτης αλληλεγγύης, τόσο μεταξύ ελλήνων και μεταναστών όσο και μεταξύ των μεταναστών από διαφορετικές χώρες προέλευσης.

Τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ενήλικες γίνονται στο Στέκι των Μεταναστών από Δευτέρα ως Παρασκευή 18:00-20:00 (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια, τηλέφωνο 210 3813928, ώρες 17:00-20:00)

Σκοπός του διδακτικού μέρους των Πίσω Θρανίων είναι, αφενός η διδασκαλία ενός βασικού λεξιλογίου στα ελληνικά, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για τη στοιχειώδη ένταξη στην ελληνική κοινωνία, και αφετέρου η γνώση των απαραίτητων γραμματικών και συντακτικών κανόνων για μια σωστή γραπτή και προφορική χρήση της ελληνικής.

Στον ελεύθερο χρόνο το Δίκτυο οργανώνει επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, εκδρομές αλλά και γλέντια με φαγητό και μουσική από διάφορες χώρες, με στόχο την πολύπλευρη γνωριμία και τη μεταξύ μας επικοινωνία.

Κάθε Σάββατο βράδυ μαθητές των Πίσω Θρανίων έχουν αναλάβει τη λειτουργία του Στεκιού, με προβολές, συζητήσεις, πολυεθνικές μουσικές, χορούς κ.ά. Σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, έχοντας επεξεργαστεί και σχολιάσει το θεσμικό πλαίσιο της ένταξής τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (νομοθεσία, μεταναστευτική πολιτική, εγκύκλιοι του υπ. Παιδείας) , έχουμε ως στόχο να καταδείξουμε τις αδυναμίες του συστήματος αυτού και τον αντιμεταναστευτικό του χαρακτήρα και γι αυτό το λόγο οργανώνουμε συναντήσεις τόσο με τους ίδιους τους μετανάστες όσο και με τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς χώρους και συμμετέχουμε σε ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικές με τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και τη μεταναστευτική πολιτική.

Παράλληλα συμμετέχουμε σε ευρύτερες κινηματικές διαδικασίες, όπως είναι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, οι πορείες, τα συλλαλητήρια και οι κινητοποιήσεις εναντίον κάθε ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Διεκδικούμε όλοι και όλες μαζί έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους!

Αθήνα 04 /10/2011