πάτρα

Τους τελευταίους μήνες, τα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Πάτρας έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών γίνονται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα δέκτες καταγγελιών για ξυλοδαρμούς, κυρίως στους χώρους μέσα και γύρω από το νέο λιμάνι.

Δράστες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι λιμενικοί, αστυνομικοί και άνδρες με πολιτικά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων αφορά σε ανήλικους πρόσφυγες. Ορισμένες περιγραφές είναι ανατριχιαστικές, όπως αυτή ενός 12χρονου Αφγανού που αναφέρει ότι ένστολοι άνδρες στο χώρο του λιμανιού τον κρατούσαν ώστε να δεχτεί επίθεση από σκύλο, που τα σημάδια της είναι ακόμα ορατά στο χέρι του.

Η δίκη αποτελούσε μια υπόθεση ρουτίνας για τις δικαστικές αρχές τις Πάτρας. Μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας, ωστόσο, ενημερώθηκαν για την παραποίηση και συνοδεία δικηγόρου μετέβησαν στο δικαστήριο.

Οι 18 μετανάστες είχαν συλληφθεί εντός μιας νταλίκας και την περασμένη Τετάρτη πέρασαν από τη διαδικασία του αυτόφωρου. Το δικαστήριο κλήθηκε να κρίνει αρχικά ποιος είναι ανήλικος και ποιος όχι και στη συνέχεια το αν θα δικαστούν. Όπως επισημαίνει στο tvxs.gr η κ. Δώρα Τελώνη, μέλος της Κίνησης που παραβρέθηκε στη δίκη, «ήταν εμφανές ότι τα παιδιά ήταν ανήλικα από 13 έως 16 ετών. Από τα18 συνολικά άτομα που είχαν συλληφθεί, μόνο τα 3 ήταν ενήλικα».