Σχεδόν 400 μετανάστες κρατούνται πλέον στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου. Οι περισσότεροι είναι βορειοαφρικανοί οικονομικοί πρόσφυγες από το Μαρόκο και την Αλγερία, οι οποίοι στη συνέχεια της σκούπας στην Ειδομένη συνελήφθησαν στο γήπεδο του Τaekwondo ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν κατευθείαν από τα νησιά του Αιγαίου. Το βράδυ του Σάββατου (2 Γενάρη) μετά από απόπειρα να δραπετεύσουν κάποιοι κρατούμενοι από το κολαστήριο, ξεκίνησε η εξέγερση των έγκλειστων μεταναστών, η οποία κατεστάλη από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Ενώ ήδη έχουν απελαθεί τουλάχιστον 20 Μαροκινοί από το συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Οι τελευταίες απαράδεχτες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα κατά κάποιο τρόπο ανακοινώνουν την σταδιακή επαναφορά της μηδενικής ανοχής που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μια αντιμεταναστευτική πολιτική η οποία βασιζόταν στις σκούπες τύπου «Ξένιου Δία», στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξαίρεση δικαιωμάτων. Τη δήλωση του Μουζάλα: «Ο Μαροκινός στο Μαρόκο πρέπει να μάθει ότι ο Οσμάν πήγε στην Ελλάδα και γύρισε» θυμίζει λίγο το «βίο αβίωτο» της κυβέρνησης Σαμαρά, την καταδικάζουμε απερίφραστα και δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του κάθε «Οσμάν» και διεκδικούμε τα δικαιώματά του στην παραμονή, στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια.


Είμαστε απέναντι σε κάθε απάνθρωπο και παράνομο διαχωρισμό μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, βασισμένο στην χώρα προέλευσή τους, που επιβάλλει η ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο και τον αποδέχεται και εφαρμόζει η Ελλάδα. Ένα διαχωρισμό με πολύ οριζόντιες κατηγοριοποιήσεις που στέλνει τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στον εγκλεισμό, την περιθωριοποίηση και την αφαίρεση δικαιωμάτων.


Ο αγώνας κατά της Ευρώπης - Φρούριο, της Frontex, του φράχτη (κάθε φράχτη), των hot spot και των στρατοπέδων συγκέντρωσης του διαχωρισμού, του εγκλεισμού και των απελάσεων, είναι καθήκον του αντιρατσιστικού και του αλληλέγγυου κινήματος.


Διεκδικούμε:

·         Ανοιχτά σύνορα και δικαίωμα ελεύθερης και ασφαλούς μετακίνησης για όλους.

·         Άσυλο, προστασία, στέγη και πλήρη κοινωνική μέριμνα για τους πρόσφυγες.

·         Νομιμοποίηση, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για μετανάστες.

 
Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα